Om Oss

Kennel Streamside- ved elvebredden

Knut Framstad og Wenche Farstad er eiere av kennelnavnet Streamside. Vi er begge veterinærer utdannet i Norge på Norges veterinærhøgskole (NVH)  i Oslo. Knut har arbeidet med matsikkerhet og mattrygghet hele sitt yrkesaktive liv, både i Helsedepartementet,  på NVH og i Nortura A/S,  og har arbeidet lengst hos Nortura A/S. Wenche er professor i reproduksjon og husdyravl ved NVH som nå har skiftet navn til NMBU- Universitet for livsvitenskap,  etter sammenslåingen  med Universitetet i ÅS (gamle Landbrukshøgskolen). Vi får en helt ny veterinærhøgskole der.  Vi har holdt på med hunder siden 1986 og hadde vårt første kull på engelsk springer spaniel i 1989. Kennelen dvs oppdrettet fyller i 2016 27 år. I alt har vi oppdrettet 54 kull, hvorav 6 kull av rasen engelsk setter, de resterende er engelsk springer spaniel av utstillings- (eller dual purpose type) og jakttype. I 2007 hadde vi vårt første kull med ESS av jakttype. Vi venter nå i 2016 vårt 55 kull, kull E3 av dual purpose springer i mars og i skrivende stund håper vi på et kull av jakttype kull F3 i april.

Knut er leder av Norsk Spaniel Klubs jaktkomité som arbeider med jaktrelaterte spørsmål, regelverk og dommerutdanning. Han mottok i 2013 NSKs  utmerkelse «Den gyldne spaniel» for sin mangeårig innsats i komiteen.

Wenche har i 20 år (siden 1995) vært jaktprøvedommer for spanielrasene og har dømt prøver regelmessig i Norge og Sverige. Wenche fikk i 2014 Norsk Kennel Klubs utmerkelse  «sølvmerket». Wenche er også medlem av den engelske kennelklubben The Kennel Klub ( medlemskap kun etter invitasjon),  The Southern English Springer  Spaniel Society (SESSS) og  The Spaniel Club.  Hun har ved flere andledninger holdt foredrag om spaniels og helse i The International English  Springer Spaniel Symposia i 2004 i Tammsvik, Sverige, i 2008 i Stockholm og i 2014 i Helsinki Finland , og ved NKKs og NSKs oppdrettersymposier her i landet, og var med å stifte Sunnhetsutvalget i Norsk Spaniel Klub tidlig på 1980 tallet. Begge er vi medlem av  Norsk Kennel Klubb (NKK), Norsk Spaniel Klub (NSK), Jaktspaniels i Sverige (JIS), Svenska Spaniel och Retrieverklubben (SSRK) og Norsk Engelsk setterklubb (NESK). Knut er også medlem av interessegruppen for jakt med spaniel : Jaktspanielklubben.»

Valpenes navn – et fluefiske eventyr

Fluefiske sporten er for fiskeren som skogsfugljakten for jegeren, kanskje den mest krevende og spennende form for sportsfiske, der matauken ikke er det viktigste, men å lure fisken til å ta akkurat din flue i stedet for et naturlig insekt. Fluefiskets hjemland er England.

Knut og jeg er ivrige fluefiskere – d.v.s. var ..før vi fikk vår første springer Ronja.Som vannglad og vannapporterende hund kan dere selv tenke dere at hun fort ble en»Fisherman’s curse» (forøvrig navnet på en engelsk ørretflue). Men vi fikk nå muligheten til å jakte på noen av de fuglene som kunstige fiskefluer er komponert av, og oppdaget også i 1986 jaktens gleder: Spenningen, samarbeidet med hunden og god mat av selvskutt vilt. Da vi skulle velge kennelnavn, var det med tanke på de tapte stunder ved elvebredden- eller «Streamside» som engelskmennene ville sagt det. Og da måtte det bli fluenavn på valpene. Det første kullet hadde vi i 1989 og startet da på A1,  og har nå i 2016 begynt på alfabetet for 3. gang (minus bokstavene Æ, Ø og Å). De aller fleste kullene har bare flue navn, men i enkelte kull har det sneket seg inn andre navn, dels pga mangel på egnet fluenavn på angjeldende bokstav. Vi er også ivrige jegere og jaktprøvedeltakere. Vi ser på spaniels som fantastisk flinke  småviltjegere i skog og ved vann og den  engelsk  setteren som fjellets spesialist. Derfor har vi hatt begge raser. Vi jakter i privat terreng i Valdres, men sier ikke nei takk til fasanjakt i Skåne eller kaninjakt i England. Annet hvert år reiser vi til England for å se The English Springer Spaniel Field Trial Championship, av og til tar vi turen til Sverige for å se på Det svenske mesterskapet for jakt med springer spaniels (SM). Vi oppdaterer oss kontinuerlig på jaktegenskaper, eksteriør  og helse hos våre raser. Wenche reiser også gjerne annet hvert år til Birmingham til den store utstillingen » Crufts» for å se på vakre engelske springer spaniels av utstillingstypen, siden vi har oppdrett av begge typer ESS.

Engelsk setter 1988-2015

Den engelske setteren,en stående fuglehund som finnes i fargene  hvit og rød (orange eller lemon belton), hvit og svart ( blue belton) og hvit og brun (liver belton) samt i kombinasjon med tanfarge. Grunnfargen er hvit med små prikker (ticks)  eller mindre flekker ( spots or flecks) i kontrastfargen. Rasen  stammer fra England og forvaltes av Norsk Engelsksetterklubb i Norge.

Vi har hatt engelsk setter siden 1988 da vi kjøpte Arebergets Kikki (Skogbannets Jackson x Arebergets Toya) fra Trudy og Brynjulf Grann 1988-1996. Senere kjøpte  vi Gromvolas Melissa , «Melis» ( NJCH Finnvellens Baggen x Fjellviddas Alexa) f. 24.10.95 og hadde ett kull på henne med NJCH NUCH Berghøis Frekken.  Streamside’s March Brown,»Gyda,» fra vårt første kull med engelske settervalper født 18.4.1998 kull M1. Gyda ble paret i oktober 2001 med Int S N UCh Bjønnålias Trym og 9 valper ble resultatet 23.12.01- Kull U1. Herfra beholdt vi  Streamside’s Unique, «Nikki», i sameie med Tone Flindahl Norseth.   Nikki ble NESK avlshund. Vi hadde to kull på Gyda, det første med NJCH NUCH  Sam -kull G2 i 2006 og kull L2 med  Rotua’s Athos fra Juni  i 2008 . Hennes datter Streamside’s Gullflua, Gipa, fra G2 kullet, fikk 2 UK på jaktprøve og ble mor til ett kull kull S2 i 2011 med NJCH Østheia’s Eend Jagter. Dessverre var hun PRA bærer, så det ble ikke flere kull med henne som mor.  Gipa døde høsten 2015 ni  år gammel.Vi har fortsatt  vår finske import Blue Baltic’s Crystal Angel ( f.2009) igjen som eneste engelsker setter. Hun er av utstillingslinjer men jakter veldig bra, om enn ikke i samme format som mange norske stortgående settere, men hun har alle instinkter i behold og er en dyktig apportør. Hun har BIR og BIM samt res CACIB på usttsilling, så vakker er hun.  Engla hadde et  kull i 2013- Z2- kull  med Ljunguddens Spike.  Vår engelsk setterhistorie strakte seg over årene 1988 til 2015 da vi bestemte oss for at Engla blir den siste engelske setter hos oss. Det er lite ryper i vår fjellheim for tiden , og avlen på denne fine rasen er blitt vanskeligere nå med høye  krav til jaktmeritter  avlshundene, kombinert med endel HD  og en høy andel PRA bærere i rasen. Vi vil alltid huske våre hvite hunder med stor kjærlighet og med ikke så rent lite vemod. Vi vet at Norsk Engelsksetterklubb (NESK)  tar godt vare på rasen.

Engelsk springer spaniel 1986-

Den engelske springer spaniel forekommer i to fargekombinasjone brun (lever) og hvit eller svartog hvit i kombinasjon evt med tan,  og  stammer fra England. Det er derfor fortsatt vanlig at springervalper får engelske navn på stamtavlen, selv om de heter noe greit og helnorsk til daglig. Navnet på valpene er oppdretterens varemerke slik at han og andre kan kjenne igjen «Baltus» og «Lotte» fra utstillingskataloger og jaktprøver. Rasen forvaltes i Norge av Norsk Spaniel Klub som også har nasjonalt ansvar for de andre spanielrasene.

Vår første engelske springer spaniel  Brigadoon Scarlet’s Beliza Bee, Ronja, kom fra kennel Brigadoon i Sverige, Hans og Sigrun Wallquist i 1986. Hun hadde  (3 kull) hos oss og hennes tre døtre S. Argentine Blonde, «Sigma» (1 kull) , SJCH Streamside’s Blue Quill, «Terra» (4 kull) og S. Dark Spanish Needle » Lotte» (1 kull) og datterdatteren S. Chilly Conception, «Sjivonne» (1 kull), Salix Opera Mint at Streamside, «Stella» (3 kull) og hennes datter S. Light Cahill (2 kull) og Terras døtre: S. Justine Time, «Stine» (4 kull), S. Fire ‘n Ice ,»Isi» (1 kull) og S. Orange Quill «Jaffa»(3 kull) . Streamside’s Queen of Hearts,Taiga, Stines datter, har også hatt ett kull, og lillesøster Streamside’s Tawny Damsel Fly, Tikka, har ett kull. Lajbans Cinderella Hjørdis, som vi overtok etter Kennel Lajbans avvikling,  Cindy, har hatt ett kull, og NVCH Urjas D Taffie, Taffie, lånte vi av eieren Anne Mortensen og hun er mor til kull A2  og E2. Vår nåværende springer avlstispe Klovstamons Beautiful Girl,  Mocca, stammer i direkte linje ned fra B.Beliza Bee via en tispe vi eksporterte til Sverige til kennel Klovstamon, Kajsa,  S. Whiskey Fly.   Vi lånt har  inn, kjøpt  og beholdt hunder gjennom 27 år, slik at vi hittil  har endt opp med 54 kull og venter kull 55 ( E3) i 2016. Vårt første jaktspringer kull hadde vi i 2007 med en irsk import , Cullybracken Blooming «Sally»(3 kull) og i 2009 importerte vi Woodash Nikita (3 kull),» Nikki» fra Somerset i England.
Flere kenneler er basert på vårt avlsmateriale. Kennel Tuppultorpet (Roy S. Sætheren) og kennel Wildtrack (Morten og Jane Hellmann), og kennel Thora, (Anne Imeland, Sverige) basert på avlsmateriale fra Wildtrack og Streamside, og kennelen til Bente Andreassen på Mysen med en datter av Isi og en datter av Taiga, Ylva .En av Stines døtre på Tynset er også benyttet i avl. Av disse er kun Thora fortsatt aktiv i 2016, og vi får snart hjem til oss en tispevalp fra denne kennelen.  I 2013 startet kennel Springerjenta opp med en datterdatter av Stine  sitt første kull, Streamside’s Mohikan Mayfly, Maja,Flere Streamside hannhunder er også benyttet som avlshunder hos andre oppdrettere, Fin UCH Streamside’s Kingfisher, Streamside’s Early Brown, Streamside’s Silver Doctor og Streamside’s Orion og kullbroren Streamside’s Otter(Frankrike), Streamsides’ Quest for Challenge i Finland, SJ(j)CH  Streamside’s Killwell, NJCH Streamside’s Kill Devil  og SJ(j)CH Streamside’s Puch. Vi har selv importert tre avlshanner fra hhv England, GBShCh NDK UCh Chaigmarsh Orchid,Rodney og NUCh SNVCh LP1 Chaigmarsh Labour Day, Isaac, i sameie med Ellen Getz Wold kennel Kahill;  og fra Sverige, With Touch Hitch Hiker,Guinness, som alle er benyttet i avl hos andre oppdrettere. Vi planlegger import av en jaktspringer hann fra UK ved anledning.